Sidebar

14
Τρι, Μαϊ

Παθολογία
Typography

Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η πρόληψη καθώς και οι συνήθειες που βασίζονται σε υγιεινές επιλογές μπορούν να μας προστατέψουν από διάφορες μορφές νόσων.

Κινέζοι ερευνητές αξιολόγησαν 41 έρευνες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ των ετών 1990 και 2011 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση φρέσκων ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος έντερου κατά 4% και του καρκίνου του ορθού κατά 21%. Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την 3η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον Δυτικό κόσμο.

Σε άλλη έρευνα, Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές είχαν 4,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν το κάπνισμα εάν υποβάλλονταν σε θεραπεία ύπνωσης και 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες εάν υποβάλλονταν σε βελονισμό, σε σύγκριση με τους καπνιστές που δεν ακολούθησαν τις παραπάνω θεραπείες.

Παρόμοια, διαφορετική έρευνα σχετικά με το κάπνισμα, έδειξε ότι ακόμα και αν «κόψουμε» το τσιγάρο σε ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών έχουμε έως και 83% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, σε σύγκριση με όσους συνεχίζουν να καπνίζουν.

Ερευνητές από την Ταϊβάν διαπίστωσαν ότι ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια. Κατά την έρευνα πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ 11.000 ατόμων που υποβάλλονταν σε τακτικό, βαθύ καθαρισμό των δοντιών και 11.000 ατόμων στα οποία δεν ακολουθήθηκε η παραπάνω μέθοδος. Και οι 2 ομάδες παρακολουθήθηκαν για μια σειρά επτά ετών και παρατηρήθηκε ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν συχνότερη στην 2η ομάδα των συμμετεχόντων. Αν και ακούγεται περίεργο, ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια.  

Καναδοί ερευνητές κατά την διάρκεια ανάλυσης 23 ερευνών διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για το ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο, παρόλο που διαφορετική, πρόσφατη έρευνα έδειξε σαφή πλεονεκτήματα της ασπιρίνης ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου (διαβάστε εδώ).

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε από τις παραπάνω έρευνες είναι ότι η πρόληψη και οι υγιεινές συνήθειες βελτιώνουν τη ποιότητα της ζωής μας. Δε χρειάζεται «να φτάσει ο κόμπος στο χτένι» για να αλλάξουμε τις επιλογές που κάνουμε.

ΠηγήAmerican Journal of Medicine, news release, June 4, 2012. Journal Archives of Internal Medicine, June 11, 2012

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.